伊莉討論區

標題: 心理測驗:十年後的自己是怎樣? [打印本頁]

作者: final~fantasy    時間: 2013-2-13 08:38 PM     標題: 心理測驗:十年後的自己是怎樣?

有啲年輕人,急不及待扮老成,二十歲似三十幾;又有啲人已屆中年,表現仍似個青春少艾,渾然忘記自己嘅出生年份。想知道10年後嘅自己會係點?玩玩以下心理測驗,好讓自己有個警惕。

Part 1

睇睇以下句子,如情況同你符合,得2分;唔肯定,得1分;唔符合,得0分。

1.       周末最寫意不過嘅事情係瞓喺梳化上睇電視。

2.       你經常堅持己見。

3.       如果地位比你低嘅人同你say hi,你會扮唔認得對方。

4.       你唔鍾意科幻片或愛情片。

5.       你接受唔到比你年輕嘅人講一啲你唔知道嘅事。

6.       當你諗到人生唔可以重頭嚟過,就覺得情緒低落。

7.       外出用膳,你唔介意店員用命令嘅語氣同你講嘢。

8.       睇到電視劇入面嘅年輕演員無聊、浮誇嘅演出,你會好嬲。

9.       「唔好當我傻」係你嘅口頭禪。

10.   見到年輕人嘅待人處事手法唔恰當,你會說教。

11.   你對電腦、新科技不感興趣。

12.   你無乜講心事嘅對象。

13.   睇到政治家嘅醜聞,你會慨嘆:世界變……

14.   經常同人越傾越起勁。

結果:20分以上:A型   11分至19分:B型   0分以下:C型

Part 2

睇睇以下句子,如情況同你符合,得2分;唔肯定,得1分;唔符合,得0分。

1.       你關心身邊人嘅緋聞、八卦,多過政治、經濟問題。

2.       一班朋友食飯,會討論不在場朋友嘅八卦事。

3.       單係做家務已能打發你一日嘅時間。

4.       將已經唔常用嘅東西送走時,會唔捨得。

5.       你覺得年輕男店員嘅態度比女店員好。

6.       你經常睇八卦新聞同娛樂節目。

7.       因天氣唔好而身體唔舒服嘅時候越來越多。

8.       常覺知足常樂。

9.       食自助餐時,總係拎咗食物又食唔曬。

10.   你鍾意行商場,做埋VIP,享受折扣優惠。

11.   減肥、身形肥瘦會係你同朋友嘅家常話題。

12.   你喺屋企會著橡筋褲/裙。

13.   你會向別人虛報年齡。

14.   嘅街上撞到熟人,對方總係注意唔到你。

結果:20分以上:D型   11分至19分:E型   10分以下:F型

分析:

綜合Part 1與Part 2嘅結果,得出10年後嘅你嘅模樣。如果你Part 1係A,Part 2係F,你就係AF型。

CE, BF, CF型:

跟同年齡嘅人相比,你心態年輕。只要保持好奇心,願意嘗試新事物,你嘅生活會繼續多姿多彩。

AF, BE, CE型:

年紀漸長,你開始變得倔強。你唔覺得自己年紀大,但會抱怨而家嘅年輕人點樣點樣。要成為老古板或保持年輕心境,你仲有得揀。

AD, AE, BD型:

你正在變成一個偏激嘅人,明明頑固到極,但以為自己仲係好年輕。鍾意說教,愛管閒事,有時都幾惹人討厭。

作者: asd7894666    時間: 2013-9-7 02:36 PM

跟同年齡嘅人相比,你心態年輕。只要保持好奇心,願意嘗試新事物,你嘅生活會繼續多姿多彩。
作者: Levyjuro    時間: 2013-9-7 02:57 PM

作者: asd7894666    時間: 2013-9-9 06:52 PM

作者: 月e夜    時間: 2013-10-28 10:41 AM

年紀漸長,你開始變得倔強。你唔覺得自己年紀大,但會抱怨而家嘅年輕人點樣點樣。要成為老古板或保持年輕心境,你仲有得揀。
作者: allen0857    時間: 2013-10-28 02:08 PM

作者: girlabb    時間: 2013-11-7 04:48 PM

作者: wuming001    時間: 2013-11-7 05:56 PM

你正在變成一個偏激嘅人,明明頑固到極,但以為自己仲係好年輕。鍾意說教,愛管閒事,有時都幾惹人討厭。

作者: wuming001    時間: 2013-11-7 05:59 PM

作者: s93051413    時間: 2013-11-7 06:13 PM

歡迎光臨 伊莉討論區 (http://www02.eyny.com/) Powered by Discuz!